fredag 16 mars 2012

Bearnaise med steak

En alldeles utmärkt god vegansk bearnaisesås! Räcker till ca 4 personer.

50 g margarin
1,5 msk vetemjöl
1,5-2 dl grädde (soja eller havre)
1 dl vatten + ytterligare vatten för att spä till den konsistens du vill ha
1-2 tsk citronsaft
0,5-1 tsk vitvinsvinäger
1 pressad vitlöksklyfta
En halv tärning grönsaksbuljong
En nypa socker
Dragon (ett par tsk brukar vara lagom)
Persilja (någon tsk)
Gurkmeja (för färgen)
Svartpeppar
Ev. lite örtsalt

Smält margarinet och vispa ner mjölet. Vispa i vatten och grädde. Ha i övriga ingredienser.  Späd efter hand med mer vatten tills såsen har fått önskad konsistens. Smaka av och tillsätt mer av kryddorna om det behövs. Låt koka på svag värme ca 5 minuter.


Steak
Sojakött (sojasteak, sojamedaljonger eller vad du föredrar)
0,5 buljongtärning

Marinad
Kinesisk soja
Rapsolja eller annan smakneutral olja
Japansk soja
Black Bean Garlic Sauce alt. Hoisin Sauce
Tomatpuré
Timjan
Rosmarin
Svartpeppar
Lite socker

Lägg sojaköttet i en kastrull eller bunke. Smula i buljongtärningen. Häll på kokande vatten och lägg på ett lock. Låt stå tills sojaköttet blivit mjukt (se tillverkarens anvisningar. Tar oftast ca 10 minuter).
Blanda till marinaden: Hur mycket du vill ha av allt bestäms av hur mycket sojakött som ska marineras samt hur du vill att marinaden ska smaka. :)
Häll av vattnet från sojaköttet och pressa ur det något. Lägg tillbaka i kastrullen/skålen och häll marinaden över sojabitarna och låt marineras minst en halvtimme. Vänd bitarna då och då.
Stek i olja på medelstark till stark värme ca 5 minuter.


Tips: Om det blir marinad över, kan den med fördel frysas in och användas på nytt; det är bara att tina den sedan och blanda i lite ny olja och soja och kanske lite mer kryddor. Marinaden passar förstås utmärkt till sommarens grillspett också. :)

2 kommentarer:

  1. Det är en bechamel och inte en emulsionsås som bearnaise

    SvaraRadera
  2. Det är en bechamel och inte en emulsionsås som bearnaise

    SvaraRadera