onsdag 20 juli 2011

Äppelkaka/sockerkaka

Vansinnigt god äppelkaka! Utan äpplen blir den en perfekt sockerkaka, som kan smaksättas om man vill och som med fördel kan användas som tårtbotten.

75 g margarin
2 dl socker
1,5 dl sojamjölk
1 tsk äppelcidervinäger
2 tsk vanillinsocker
2,5 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl

1,5 äpple (normalstort, dvs. som ett Royal Gala eller Golden Delicious)
Rörströsocker och kanel

Rör socker och margarin pösigt.
Vispa (eller använd en redningsbägare!) sojamjölk och äppelcidervinäger i en annan skål tills det skär sig och blir lite pösigt. Blanda ner i socker/margarinblandningen.
Rör ihop vetemjöl, potatismjöl, vanillinsocker och bakpulver i en skål. Vispa sedan ner mjölblandningen i smeten.
Skala och kärna ur 1,5 normalstort äpple (alltså i storlek som ett Royal Gala). Skiva äpplet. Blanda rörströsocker och kanel i en skål. Vänd ner äppelskivorna.
Smörj en form med margarin och ströbröd. Lägg äppelskivorna i botten. Häll på smeten.
Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i 40 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar